Molitva za oslobođenje

Dragi nebeski Oče,

Slava, čast i hvala neka su Tebi. Ti si naš Stvoritelj, Ti si divni Bog ljubavi, Ti si Spasitelj i Izbavitelj. U Tvojim je rukama naš život, naša budućnost i budućnost ove cijele planete. Ti si na prijestolu cjelog Svemira, a ipak si nas toliko volio da si svog dragog Sina dao da živi i umre za nas. Molim Te da Njegova žrtva ne bude uzalud za mene i moju porodicu. Oprosti mi moje grijehe i grijehe ostalih iz naše porodice. Ja se kajem zbog: (nabrojati ono što nije bilo dobro i za šta se kaješ). Posebno budi milostiv _______, oprosti mu svaki grijeh, Ti znaš da on u većini slučajeva i ne može da sam odlučuje za sebe. Budi mu zato milostiv.

Oče, posebno nam oprosti što smo činili ono što je Tebi tako odvratno – odlazili smo kod gatara, vračara i hodža i sličnih ljudi koji sarađuju sa Tvojim i našim neprijateljima, sa demonima. Oprosti nam to, jer to više nikada nećemo činiti. Oprosti to cjeloj našoj porodici, jer smo svi krivi na ovom području. Od sada će naše uzdanje biti samo u Tebe, u Tvoju dobrotu, u Tvoje izbavljenje, u Tvoju milost. Za naše probleme i potrebe ćemo se samo Tebi obraćati, a ne ljudima koji rade sa Tvojim i našim neprijateljem.

Oče, Ti vidiš kako đavo muči moga dragog ______. Smiluj mu se. Ti vidiš da on ima razne probleme. Učini da: (nabrojati šta biste želili da Bog učini za ______).

Ti si Hriste za njega prolio Tvoju dragocjenu krv. On je na prvom mjestu Tvoje djete, pa tek onda moje. Izbavi ga Gospode, smiluj se tom napaćenom sinu Tvojem. Ja vjerujem da ga Ti možeš izabaviti. Neka Tvoja prolivena krv ne bude uzalud za njega, izbavi ga od sotone, oprosti mu grijehe i učini da bude izbavljen ne samo za ovaj kratki život, već da i cijelu vječnost provede sa Tobom. Znam da si zato i umro za njega, neka se ostvari Tvoja namjera ljubavi.

Gospode, ogradi ______ Tvojim moćnim anđelima, neka oni stalno budu uz njega i neka ga čuvaju. Molim Te da ga oslobodiš potpuno, da može normalno da funkcioniše, da odlučuje za sebe, da živi sa Tobom. Dragi Isuse, dragi Spasitelju, kao što si zapovjedio za onog opsjednutog dječaka u Markovom jevanđelju, tako zapovjedi i ovim demonima da izađu iz ______ i da više u njega ne ulaze. Na Tvoju riječ to će se desiti. Ti jedini imaš moć da oslobodiš mog sina. Smiluj se! Prolio si Tvoju krv za njega. Ne daj da ostane u kandžama tog okrutnog neprijatelja, već ga Ti kao moćni Oslobodioc izbavi. Gospode, ja ti u svoje ime obećavam da ću Ti predati svoj život i živiti po Tvojoj volji, ako to učiniš za mog sina. Tebi neka je još jednom slava i čast! Hvala ti unaprijed dragi Gospode za ono što ćeš učiniti. Ovu molitvu upućujem u ime Isusa Hrista, pozivajući se na Njegove zasluge, na Njegovu prolivenu krv na golgotskom krstu. Amin.

 

Pojašnjenje:

Molitva se ne mora uvijek ovako ponavljati od riječi do riječi, neki djelovi se mogu ispustiti, a neki dodati u skladu sa onim što osjećaš ili vidiš kao potrebu. Molitvu nikada ne treba izgovarati mehanički, već sa razmišljanjem i uključivanjem emocija. Dijelove koje osoba još nije spremna da cijelim srcem kaže, kao npr. predanje Bogu svog života, možeš ostaviti za trenutak kada srce bude spremno za to. Posebno je važno svaki puta se pozvati na zasluge Hristove prolivene krvi i naglasiti da se molitva upućuje u Njegovo ime.

Pavle Runić