Pet koraka ka uspešnijem molitvenom životu

Mnogi od nas na molitvu gledaju isto kao na vežbanje. Znamo da je vežbanje dobro za nas. Ono uklanja stres, poboljšava cirkulaciju, jača srce, povećava nivo energije i poboljšava fizički izgled.

Ali bez obzira na te vredne i poželjne prednosti, mnogi od nas bi radije da dižu viljušku umesto tegova. Vežbanje je dosadno i bolno – to je jednostavno previše muke nakon napornog radnog dana.

Slično tome, duboko u duši znamo da je molitva važna – ona jača naš odnos sa Bogom, oslobađa od stresa, jača našu veru i izvor je neograničene duhovne snage.

Ali bez obzira na te prednosti, mnogi od nas smatraju da je molitva dosadna, bolna i predstavlja suviše muke.

Kako da se iščupamo iz dosade i stvarno počnemo da doživljavamo intimno druženje sa Bogom u molitvi?

 

Moli se kada god pomisliš na molitvu

Nemojte pogrešno misliti da možete da se molite samo u određeno vreme i na određenom mestu. Molite se u svom automobilu, na sastanku, u krevetu kad ne možete da spavate, dok kosite travu ili perete sudove, ili dok perete zube.

Ako ništa drugo ne naučite, upamtite ovo. Pošto je Bog u vama načinio svoj dom (vidi Jovan 14,23; 1.Korinćanima 6,19), Bog je tamo gde se vi nalazite! Zato naučite da sve vreme razgovarate sa Njim.

Povremeno upadam u zamku kada sebi kažem, “Kasnije ću se moliti za to”. Dok kosim travnjak, razmišljam o nekome za koga treba da se molim.

Mentalno pregledam detalje potrebe te osobe i čak vežbam šta ću reći kasnije, za vreme mog “molitvenog vremena”.

Zatim uhvatim sam sebe i nasmešim se kako je nerazumno da se kasnije molim za nešto o čemu razmišljam (i ustvari molim se) sada!

Ako ponekada grdite sami sebe što ste zaboravili da se molite za ljude za koje ste obećali da ćete se moliti, naučite da se molite kad vam Bog stavi teret na um – kada razmišljate o tome.

 

Molite se o raznim stvarima

Nemojte se sve vreme moliti o istim stvarima, i nemojte pokušavati da sve spomenete u jednoj molitvi. Neka vaš razgovor bude raznolik. Danas se molite za šefa koji vam namerno pakosti a misionare ostavite za sutra.

Molite se različite vrste molitava. Pokušajte da se molite molitvu zahvalnosti, bez ikakvih molbi. Nemojte ništa tražiti. Ostavite spisak za kupovinu sa strane i provedite vreme proslavljajući Boga za to što je uradio u vašem životu.

Ili svoju molitvu otpevajte Bogu. Pavle nas nagovara da se molimo u “psalmima i pojanjem i pesmama duhovnim, u blagodati pevajući u srcima svojim Gospodu” (Kološanima 3,16). Pevajte vaše omiljene pesme koje govore o Božjoj ljubavi i vašoj ljubavi prema Njemu.

 

Molite se bez reči

Nije potrebno da uvek imate nešto da kažete da biste bili sa Bogom. Možda ovo zvuči čudno, ali ponekad je sasvim u redu da “utolite i poznajte da sam ja Bog” (Psalam 46,10).

Nedavno sam jedno jutro imao veoma dirljiv susret sa Bogom a da nisam izgovorio ni jednu reč. Bio je to jedan od onih veoma retkih trenutaka kada su i moja kuća i moj duh bili prazni. Nisam mogao da se setim nečega što bih čitao ili rekao. Sedeo sam i tišini i samo dozvolio da moje srce bude otvorena knjiga za Boga.

Naučite da “utolite i poznate”. Tišina može biti veoma duboka. Nemojte misliti da niste uspeli da se molite ako vam ponekada nestanu reči dok se molite.

Setite se, postoje trenuci kada “ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim. A Onaj što ispituje srca zna šta je misao Duha, jer po volji Božijoj moli se za svete” (Rimljanima 8,26.27).

 

Molite se na papiru

Molitveni dnevnik jednostavno je zapisivanje vaše molitve u obliku pisma Bogu. To je takođe jedan od najboljih metoda za um koji lako odluta. Kada pišem svoje misli Bogu, otkrivam da moj um ostaje koncentrisan na ono što pišem. Moje oči su otvorene i olovka u mojoj ruci čini da ostanem pažljiv.

Dok pišem svoj dnevnik često čujem kako mi Bog govori. Bog govori o istoj temi o kojoj pišem – ne glasno, već u mom umu, kroz Sveto pismo, kroz događaj kojeg se prisećam ili neku pesmu.

Nemojte se brinuti o ispravnoj gramatici i tome slično. Vaš dnevnik je samo za Božje oči. On neće biti objavljen u časopisu Znaci vremena! Kupite jednostavnu svesku sa spiralnim povezom, na vrhu lista napišite datum i počnite da se izražavate na papiru.

Vođenje dnevnika moćan je način za komunikaciju sa Bogom – i, kao bonus, imaćete trajni zapis svog duhovnog putovanja sa Bogom. Mnogo godina od danas, pogledaćete svoj molitveni dnevnik da vidite kako vas je Bog vodio kroz vreme teškoće; to će vam dati hrabrost da se suočite sa sutrašnjim izazovima.

 

Molite se za svog bračnog druga

Nemojte se moliti uopšteno, već određenim rečenicama, pozivajući se na određena biblijska obećanja koja odgovaraju potrebama vašeg bračnog druga.

Volim to da činim za svoju suprugu. Ponekad joj ostavim poruku sa stihom na koji sam se pozvao za nju. Ona je sačuvala jednu od tih poruka i čuva je na ogledalu u kupatilu, gde može svakog dana da je vidi. Pisalo je:

“Nego mu je omileo zakon Gospodnji i o zakonu Njegovom misli dan i noć! On je kao drvo usađeno kraj potoka, koje rod svoj donosi u svoje vreme, i kome list ne vene: šta god radi, u svemu napreduje” (Psalam 1,2.3).

Tražite u Bibliji određene stihove koje odgovaraju situaciji vašeg bračnog druga i molite se Bogu koristeći te stihove, ubacujući ime svog bračnog druga na odgovarajućem mestu.

Tako se možete moliti i za svoju decu.

Ako niste u braku, nedostatak bračnog druga ili dece ne znači nedostatak drugih osoba koje volite i kojima su vaše molitve potrebne. Pozovite se na obećanja u korist svog najboljeg prijatelja, saradnika, člana porodice ili pastora i neka ta osoba zna da se molite za nju ili njega. Bilo koji odnos može se ojačati ovim molitvenim delom ljubavi.

Eto pet predloga kako da unesete novu strast u svoje lično molitveno putovanje sa Bogom. Ovo nije konačni spisak. Možda ste već eksperimentisali sa nekim kreativnim oblicima molitve koji ovde nisu ni spomenuti. Odlično, učinite to. Molite se.

Nemojte samo čitati o molitvi i slagati se da je ona važna. Molite se. Budite realni. Budite dosledni. Budite kreativni. Iznad svega, Molite se.

Randy Maxwell, 5 Steps to Christlike Living

 

Izdvajamo:

Molitva za svako vreme

Božji vodič za život – Koliko je Biblija pouzdana?

Suočite se sa svojim džinovima

Ljubav koja vas nikada neće napustiti

Ljubav nije mogućnost ona je zapovest