Razumeti tinejdžere

Znači, vi hoćete da razumete tinejdžere? Zašto?

Najverovatnije ste roditelj tinejdžera (ili ćete to postati), radite s mladima ili ste i sami tinejdžer, što bi za mene koji ovo pišem bilo najgore od svega. Moja svastika, inače tinejdžer, otkrila je da pišem ovaj članak i poželela mi sreću.

Pita se kako ću ja, ako ona sama sebe ne može da razume, uopšte moći da objasnim svet i shvatanja tinejdžera? Jednostavan odgovor glasi da ja neću dati neku magičnu formulu koja će istog trenutka rešiti napetost koja postoji među generacijama.

Mislim da je moja svastika u pravu; ne možete razumeti tinejdžere ništa bolje nego što možete razumeti raznolikost čovečanstva. Prvi i najvažniji korak u čitavom procesu razumevanja jeste prestati s pokušajima da razumemo tinejdžere (u množini).

Postavite sebi pitanje: „Kog tinejdžera (u jednini) želim bolje da upoznam?“ Ne morate da se ograničavate na jednog tinejdžera, ali ponašajte se prema svakom od njih kao prema posebnoj individui.

Možete proveriti otiske njihovih prstiju ako baš morate, i otkrićete da je svaki tinejdžer unikat i sadrži jedinstven potencijal koji čeka da bude otkriven. Prečesto odrasli stavljaju sopstvene nepotrebne katance, umesto da pomognu pojedincu da pronađe ključ kako bi živeo svoj život punim potencijalom.

To bi trebalo da bude motivacija ako želimo da razumemo ovu generacijsku grupu, da im pomognemo na prelazu iz detinjstva u odgovorno odraslo doba. Nesigurnost je prisutna i kod adolescenta i kod odrasle osobe.

Tinejdžer nikada ranije nije bio tinejdžer a, bez obzira na veliki broj knjiga koje se bave odgajanjem tinejdžera, za roditelje nikad ne postoji takva koja se bavi posebno njihovim detetom ili okolnostima u kojima se ono nalazi.

Gde tinejdžeri uče?

Jednostavan odgovor na pitanje „Gde tinejdžeri uče kako da se ponašanju?“ glasi – tamo gde ih ostavite. Ako ne provodite vreme sa svojim tinejdžerom, onda u njihovom životu zasigurno ostaje praznina koju će oni ispuniti.

Ono što utiče na njihovo ponašanje je upravo gde i kako oni provode to vreme. „Jedno istraživanje pokazalo je da tinejdžeri provode samo 4,8% svog vremena sa svojim roditeljima i 2% sa odraslima koji nisu njihovi roditelji“, napisao je Volt Mjuler u Razumevanju današanje kulture omladine.

To znači da više od 90% vremena u životu jednog adolescenta otpada na učenje ili uticaje drugačije od uticaja značajnih odraslih osoba. Televizija ima snažan i neuravno- težen uticaj na život mladih ljudi.

U toku jedne godine prosečno dete vidi između 20.000 i 30.000 reklama. Čak 900 sati koje provede u školi nadmašuje 1.500 sati provedenih u gledanju televizije. Sa ovim u odnosu stoji 33 sata godišnje provedeno u razgovoru s roditeljima (prema Kirsetin Karamarković Morelo u „Razmišljaj izvan kutije“, Hrišćansko roditeljstvo danas, 2002).

Blisko i lično Kao odrasla osoba, treba da uložite odlučan trud da upoznate bolje svog tinejdžera. Izdržite i budite dosledni svojoj odluci da to učinite. Možda ćete morati da naučite novi jezik, a jedini način da u tome uspete jeste da uđete u svet svog tinejdžera.

Postavljam pred vas izazov da ugasite kanale s vestima i dokumentarnim emisijama i da uključite Prijatelje ili Dosonov potok (Dawson’s Creek). A ako ste veoma hrabri, probajte da odgledate jednu epizodu animirane serije Southpark.

Ostanite do kasno u subotu veče ili ustanite rano u nedelju ujutro da biste odgledali i odslušali najnovije video spotove. Na radiju u svom automobilu potražite stanicu koja pušta aktuelnu muziku celog dana.

Pozajmite CD od nekog tinejdžera i slušajte ga dok vozite. Kupite i pročitajte od korice do korice časopise kao što su BRAVO ili OK! Verovatno nećete moći da se poistovetite sa mnogo toga što budete našli, ali cilj nije ispitivanje šta je dobro, a šta nije, već šta je to što utiče na vašeg tinejdžera.

Pa čak i ako vaš tinejdžer ne gleda, ne čita, niti sluša ovakve stvari, njegovi prijatelji to rade. Uticaj je i dalje prisutan. To je deo njihovog sveta. Kada jednom dopustite određenu dozu slobode, nemojte misliti da ćete je dobiti nazad bez sukoba.

Ako je moguće, upražnjavajte ove aktivnosti sa svojim tinejdžerom i onda postavite ona “glupa” roditeljska pitanja. Setite se – na dobra pitanja se ne može odgovoriti samo sa da ili ne. Pitajte tinejdžera ko su njegovi idoli, koje strahove, nade i snove ima.

Nakon što se oporavite od sveta svog tinejdžera, što može biti tortura koju ste sami sebi nametnuli, shvatićete da su ljudi i korporacije koje stoje iza mas-medija uradile svoj domaći zadatak. Oni znaju kako da priđu tinejdžerskom svetu, zato je sada red na vas da i vi uradite svoj domaći zadatak.

Ulaganje dovoljne količine vremena Potrebno je da provedete kvalitetno vreme sa svojom decom. Ovo je posebno važno tokom njihovih tinejdžerskih godina. Evo nekoliko stvari koje treba da zapamtite.

Ne odustajte. Tnejdžeri očekuju da odustanete. Tinjedžeri slušaju čak i kada ne izgleda tako. Potrebna im je ljubav i uzvraćaju na isti način kad im se ukazuje poštovanje. „Tinejdžerima je potrebna roditeljska briga i ljubav kakvu biste pružili detetu, a poštovanje kakvo ispoljavate prema odraslima“, dodaje Mjuler.

Baš kao i odrasli, tinejdžeri ne reaguju uspešno na bes i manje su u stanju da se s njim nose. Ne možete staviti 35-ogodišnje iskustvo u život 15-ogodišnjeg tinejdžera. Ne očekujte puno i učite svog tinejdžera donošenju odluka tako što ćete mu dozvoliti da sam donese odluke.

Kada se donesu pogrešne odluke, provedite vreme razgovarajući o takvim situacijama i setite se da često baš takve situacije predstavljaju veći doprinos procesu učenja i sazrevanja nego niz ispravnih odluka. I na kraju – budite tu, u dobru i u zlu. I setite se: „Veselo srce pomaže kao lek, a duh žalostan suši kosti“ (Priče Solomunove 17,22).

 

Autor: Kenton Godfri