Šta je vaš problem?

Svi mi brinemo, ali to ne rešava naše probleme. To samo pogoršava stvari! Anđela Grej objašnjava kako da postanete bolji borac i kako da počnete da pretvarate probleme u pozitivna rešenja.

 

Usred huke oluje Praslin i Pu su konačno našli sklonište u Šumi od stotinu jutara. Praslin je rekao: ‘Pu, ako pretpostavimo da padne drvo, da li ćemo se naći ispod njega?’ ‘Pretpostavimo da neće’ reče Pu, nakon temeljnog razmišljanja.

 

Kad nas uhvati briga, ‘mnogi od nas su više kao Praslin, nego kao Pu. Naš um, očigledno spontano, počinje da izmišlja alarmantne mogućnosti, kao Praslinov, i kao da je nemoguće da mislimo o bilo čemu drugom osim o rizicima i pretnjama koje se nalaze pred nama. Što više brinemo, naša razmišljanja sve više uznemiruju i zabrinjavaju.’

 

Dobra vest glasi da je prekidanje začaranog kruga zlih slutnji lakše nego što mislimo. Briga je definisana kao ‘stalna svesnost o mogućim budućim opasnostima’. Procenjeno je da oko 22% stanovništva pati od hronične brige u bilo koje vreme i da to utiče više na žene nego na muškarce. Zaista zabrinjavajuća statistika!

 

Pa, koji je onda najbolji način da rešimo svoje probleme? Vodeći psihijatar, dr Radž Persaud, veruje da je ‘briga mentalno nezdrava taktika’, s obzirom da je ‘mentalno zdrav način pristupa problemima – da se oni rešavaju’. Dakle, vreme je da prestanete da brinete i da, umesto toga, potražite rešenja.

 

Definišite problem

 

Ovo je najbitnije. Možda ste uvereni da tačno znate u čemu je problem i možete da ga, do najsitnijeg detalja, objasnite prijatelju ili kolegi, ali da li zaista možete da ga zapišete u obliku veoma kratke rečenice? David je, na primer, brinuo da li se njegov proizvod može u toj meri prodavati kako se nadao. Posao je neuobičajeno kasnio i on je upravo izgubio jednu od svojih najvećih mušterija.

 

Bio je zarobljen u začaranom krugu brige – zabrinut zbog zapadanja u dugove, a možda i gubitka kuće ukoliko stvari ne krenu kako treba. Kad su on i njegovi prijatelji odlučili da pišu o problemu, shvatili su da se David oslanjao na samo nekoliko redovnih klijenata. Problem su nazvali ‘Premalo mušterija’.

 

Treba da budete iskreni prema samom sebi i da slušate svoju intuiciju.

 

Ako vam je teško da tačno i jasno prepoznate problem, razgovor o tome s prijateljima mnogo može da pomogne. Ali potrebno vam je da budete maksimalno iskreni, pa zato izaberite nekog u koga imate poverenja. Takođe treba da budete iskreni prema samom sebi i da slušate svoju intuiciju. Kris je zapadao u depresiju i na poslu je svakog dana imao neki drugi problem – previše prezentacija, ‘nemogući’ novi ciljevi, a nastojao je i da uhvati zalet s nekim novim softverom. Tokom našeg otvorenog razgovora o svemu tome, pitao sam ga: ‘Da možeš da biraš kojim ćeš poslom na svetu da se baviš, šta bi to bilo?’ Odmah se razvedrio, pričajući mi da je oduvek želeo da ima svoj lični posao – dizajn enterijera. Počeo je ukratko da objašnjava neke od ideja i planova koje je nekada imao. Krisov realni problem bio je u tome što nije sledio svoj san. Sad mu je predstojalo ozbiljno razmišljanje.

 

Kad ste jasno definisali svoj problem, sledeća faza je postavljanje pitanja:

 

Da li postoji nešto što ja mogu da uradim u vezi s tim?

 

Ponekad nema ničeg, ili ima vrlo malo nečeg što vi zapravo možete da uradite da biste rešili određeni problem. Ako ste zabrinuti u vezi s posetom zubaru, na primer, a znate da morate da idete, onda je najbolje rešenje da nekako odvratite svoju pažnju od toga, radeći nešto prijatno i, doslovno, da odgurnete taj problem u pozadinu svog uma.

 

Za druge probleme, morate dopustiti svom mozgu da luta. Sedite i organizujte ‘brejn storming’ sastanak /iznalaženje ideja u cilju uspešnog rešavanja problema/, dopuštajući sebi da iznesete što je moguće više rešenja koja vam padnu na pamet za postojeći problem.

Bez obzira koliko možda čudno zvučale ove ideje – držite se problema i zapišite ih sve. Ako vam je ovo teško, biće vam drago da čujete kako je jedno istraživanje otkrilo da ljudi pronalaze rešenja upravo nakon što su uradili nešto što ih je razveselilo.

 

Napravite pauzu.

 

Uživajte u nečemu, a zatim se vratite pitanju:

 

Da li postoji nešto što ja mogu da uradim u vezi s tim?

 

Pokušajte. Začudićete se koliko ćete još mnogo rešenja dodati svojoj listi. Možda ćete otkriti da je ‘brejn storming’ efikasniji kad se radi u timu, sa dvoje ili troje koji će imati neke predloge.

 

Vreme odluke

 

Vreme je da krenete dalje. Sa liste izaberite rešenje koje najviše obećava i donesite odluku da ga sprovedete. Činjenica da imate moguće rešenje trebalo bi da učini da se odmah osećate daleko bolje. Vi radite nešto pozitivno u pogledu problema i baš je o tome reč. David je odlučio da privuče više mušterija i da isplanira marketinšku strategiju. Najpre je izabrao nekoliko velikih kompanija, ali je naišao na slab odgovor. Kao što je to često slučaj, David je morao da napravi ponovnu procenu, da ponovo razmotri problem. To je i dalje bio isti problem – ‘Premalo mušterija’ – ali sada je odlučio da izabere manje firme u svojoj oblasti. David je sačinio veću listu klijenata, koji su imali manje, ali redovnije narudžbine, i posledica je bila ta da je njegov posao sada imao sigurniju i jaču poziciju.

 

Sagledajte probleme

 

Ako se još uvek brinete zbog problema, onda se zapitajte koliko će on biti bitan za pet, deset ili petnaest godina. Možda ćete otkriti da vaša briga trenutno nestaje! Ja sam, na primer, pisao ovaj tekst trpeći ‘neudobnost’ svog kauča. Za mene je to stvaran problem – nije mali, jer ja nekako nikad ne uspevam da radim, a da ne razbacam papire i knjige na sve strane!

 

Definicija problema je jednostavna: nedostatak prostora. Ali, gledajući unapred, svoj problem mogu da vidim kao privremen. Moj 19-ogodišnji sin neće uvek živeti sa mnom i, u nekom trenutku u ne tako dalekoj budućnosti, napraviću sebi kancelariju od njegove sobe.

 

Prepoznajući svoj problem kao privremen, u stanju sam da prihvatim sadašnje okolnosti i, što je značajnije, da prestanem da brinem o tome. Donesite odluku da prestanete da brinete i nikada više nećete pogledati unazad. Svakako, i dalje ćete imati probleme, ali trebalo bi da sada imate i veštinu koja vam je potrebna da biste našli pozitivna rešenja da vas vrate na pravi kolosek u vašem životu. Zato, sledeći put kad imate problem, samo uzmite olovku i papir. Vi sad znate da to ima smisla.

 

Autor: Anđela Grej