Brak nakon vaskrsenja

Isusove riječi zapisane u sinoptičkim jevanđeljima (Mat 22:30; Marko 12:25; Luka 20:34-36), izgovorene kao odgovor na pitanje Sadukeja čija će nakon vaskrsenja biti žena koja se udavala za sedmoricu braće, podstakle su opsežne spekulacije o njihovom značenju i smislu. To su riječi da se oni koji vaskrsnu neće ženiti ni udavati već će biti kao anđeli na nebu.

Biblija svjedoči o božanskom visokom bračnom idealu, upoređujući čak ovu veoma intimnu i ličnu zajednicu između muškarca i žene sa odnosom između hrišćana i hrišćanske crkve sa Bogom.

Ovaj edemski ideal najintimnijeg ljudskog odnosa takođe je zaštićen uputstvima koje su u Novom Zavjetu dali Isus i apostoli. U svom nastojanju da potvrdi striktna pravila za razvod (Matej 19:4-6; Marko 10:6-9), Isus ukazuje upravo na stvaranje, na raj, naglašavajući da je Edemski ideal i dalje važan i zahtijevajući da se i dalje poštuje.

Upravo je Bog taj koji i dalje brine o braku i dobrobiti oba bračna druga, želeći da vidi ispunjenje Njegovih ideala o intimnoj zajednici između muškarca i žene. Međutim, preovladavajuća tumačenja Isusovih riječi u odgovoru datom Sadukejima ukazuju da će ovom idealu ipak doći kraj.

Vaskrsenjem mrtvih započeće nova era, era bez braka i intimnih odnosa. Zbog toga mnogi hrišćani u srećnim brakovima osjećaju se razočarano kada čuju da će nakon vaskrsenja biti razdvojeni od svog najvoljenijeg bračnog druga jer ne žele da njihova Bogom dana bračna zajednica završi njihovom smrću.

Neki od njih su čak u privatnim razgovorima priznali da se mole Bogu da im dozvoli da se svojim bračnim drugom na novoj Zemlji budu bar prve komšije, ako je to najveća blizina koju će moći da imaju. Sa druge strane, upoređenjem onoga što je o ovom događaju zapisano u Jevanđeljima i mnogobrojnih tumačenja, primjećuju se određena razmišljanja i zaključci koji ne djeluju biblijski opravdano. Zbog toga ćemo pokušati da kroz svoju analizu teksta i pregled tumačenja dođemo do adekvatnih tumačenja.

Detaljnije:  Brak nakon vaskrsenja – Bosnic Igor