Samson – visoka cena niskog života 

(Sudije 13,1-16,30)  

Neki se rađaju sa privilegijama, sa mnogim prednostima, a ne uspevaju da dožive uspeh. Neki se rađaju sasvim suprotno, u siromaštvu i bedi, a uzdižu se do velikih uspeha. Samson je primer ovog prvog. 

Rođen je u naročito vreme u Izrailjskoj istoriji. Sedam puta se Izrailjski narod odmetnuo u otpad. Ovoga puta Bog je upotrebio Filisteje da kazne i tlače Izrailj 40 godina. Oni su bili njihov najgori neprijatelj. Samson znači „sunčeva svetlost“. U mračnim danima istorije njegove nacije, sunčeva svetlost došla je na svet. 

Bio je Nazirej, što znači drugačiji, odvojen. Nije trebalo da pije vino i jede rod vinove loze. Nije smeo da se približi mrtvom telu ili da ga dodirne, bilo ljudskom, bilo životinjskom. I nije smeo da seče svoju kosu. Zašto? 

1.Korinćanima 11,14: „Ili ne uči li vas i sama priroda da je mužu sramota ako gaji dugačku kosu?“ 

Bilo je to delo poniznosti i samounižavanja. Ali Samson je dobio veliku snagu od Gospoda. Jednom prilikom ubio je 1,000 Filisteja koristeći samo magareću čeljust. Drugi put podigao je kapiju jednog grada na svoja ramena. Onda, tu je događaj kada se suočio sa lavom i ubio ga golim rukama. 

Kako li je on izgledao? Kao Švarceneger? Ne, verovatno je bio sasvim prosečan. Kako možemo to da znamo? Zato što ga je Dalida pitala za tajnu njegove snage. To nije bilo očigledno, jer se radilo o natprirodnoj snazi. 

14,5.6; 15,14.15. U svakom slučaju, „Duh Gospodnji siđe na nj.“ On nije bio jak samo telesno već i u umu i duhu. Bio je oštrog uma. Voleo je zagonetke i imao je odličan osećaj za humor. Nije nikakvo čudo što njegovo ime znači sunčeva svetlost… imao je mnogo potencijala. Ali ovo ipak nije srećna priča, već tragedija. Od heroja postao je nula, od pobednika postao je poraženi. Neposlušnost, poraz, sramota i uništenje – to su reči kojima ga opisujemo. 

Bio je snažan pred muškarcima, ali slab pred ženama. Imao je Božji Duh na sebi, ali živeo je za apetite tela. Bio je pozvan da objavi rat protiv Božjih neprijatelja, ali mnogo puta ga nalazimo kako se bratimi baš sa njima. Danju je vodio Gospodnje bitke, a noću je kršio Božje zapovesti. Sunčeva svetlost bilo mu je ime, ipak je završio život u tami, jer su mu iskopali oči. Povremeno se uzdizao na neverovatne visine, ali je takođe padao i u neverovatne dubine. 

Ako biste Samsonu na početku života rekli šta će uraditi na kraju, on ne bi pomislio da je sposoban da ode toliko daleko. 

Da li je Samson bio veran? Jeste! Otkrivenje 11 ga ubraja među heroje vere. Ali Samson je platio visoku cenu za svoj niski život. 

 

Samson nije poštovao svoje roditelje 

14,1-3. Prvi korak na njegovom putovanju nizbrdo. Imao je pobožne roditelje koji su ga molili da čini ono što je dobro i da izbegne nejednaki jaram iz 2.Korinćanima 6. 

Ilustracija: Trostruka vrpca ne može lako da se polomi – muž/žena/Bog. Ali kada Bog ne drži drugo dvoje, onda se onda vrlo lako otplete. 

2.Mojsijeva 20,12: „Poštuj oca svog i mater svoju, da ti se produže dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj.“  

Samson je zanemario svoje roditelje i umro je mlad! 

 

Samson je napustio svoje obećanje

Dao je Nazirejsku zakletvu. 14,5: „I tako siđe Samson s ocem svojim i s materom svojom u Tamnat, i kad dođoše do vinograda tamnatskih, gle, mlad lav ričući sukobi ga.“ „Siđe“ predstavlja geografski termin, ali za mene sadrži još više značenja. Kada pobegnete od Boga – silazite dole! Pročitajte priču o Joni – on je mnogo puta padao sve dok nije krenuo Božjim putem. „Vinogradi“ – otišao je na mesto gde nije trebalo da bude.

Možda ćete reći kako je to mala stvar- sitnica! Da,male lisice kvare vinograde. Baš kada flertujemo sa grehom, događa se pad niz strminu. 14,6-9. „A posle nekoliko dana idući opet da je odvede, svrne da vidi mrtvog lava; a gle, u mrtvom lavu roj pčela i med. I izvadi ga u ruku, i pođe putem jedući; i kad dođe k ocu i materi, dade im te jedoše; ali im ne reče da je iz mrtvog lava izvadio med.“

Mrtav lav – još više neposlušnosti. On neprestano krši svoje zavete. Gubi iz vida svoj fokus. Sve više greši! To je spirala koja se uvija nadole. 

Samson me podseća na Lota iz Prve knjige Mojsijeve. Na kraju priče o njemu, on čini greh sa svojim kćerkama, rađajućizlenacije koje i danasmuče zemlju. Ipak, na početku Lot je bio hrišćanin i nije delovalo da je sposoban za tako nešto. Kako je sve započelo za Lota? Podigao je oči ka Sodomu. Samo je pogledao u tom pravcu! Zatim je krenuo u tom pravcu, podigao svoj šator i na kraju se uselio kroz kapije. 

Što dublje ulazimo u greh, to više postajemo slepi. Samson je posao slep mnogo pre nego što su mu oči iskopane! 

 

Samson je pokvario svoju svrhu

14,10-14. Događa se venčanje, a svi gosti su Filisteji. On je u pogrešnom društvu. Priče 13,20: „Ko hodi s mudrima postaje mudar, a ko se drži s bezumnicima postaje gori.“ Zagonetka koju je dao zasnovana je na njegovom iskustvu s lavom. Oni nikako nisu mogli da je reše jer nisu znali za ovaj događaj.

Zato su otišli kod njegove žene da je nagovore da nagovori Samsona da oda odgovor. Oni su joj pretili u stihovima 15 i 16. Tada ona pribegava suzama i u 17. stihu dobija odgovor. 

Samson je mogao da stoji pred vojskom, ali ne i pred uplakanom ženom. 

Još važnije, zapazite da Samson igra igrice sa svojim neprijateljima. On ne vodi Božje bitke, već sop stvene. On je pokvario svoju svrhu. 

Bog nam daje dobre darove i sposobnosti. Ne smemo to da zloupotrebimo i koristimo u pogrešnu svrhu, već samo za Boga. 

 

Samson je uprljao svoju čistotu 

Postaje sve gore. Greh vas vodi mnogo dalje nego što ste želeli da idete, zadržaće vas duže nego što ste želeli da ostanete i koštaće vas više nego što ste planirali da platite. 

16,1-4. O, kako Samson pada. Sada traži nemoralne žene i nije ih teško naći. Priče 5,3-5: „Jer s usana tuđe žene kaplje med, i grlo joj je mekše od ulja; Ali joj je posledak gorak kao pelen, oštar kao mač s obe strane oštar. Noge joj silaze k smrti, do pakla dopiru koraci njeni.“ 

Ðavo nam nikada ne pokazuje kraj priče. Greh ima oslepljujući, otupljujući uticaj. Priče 6,32.33: „Ali ko učini preljubu sa ženom, bezuman je, dušu svoju gubi ko tako čini; Muke i ruga dopada, i sramota se njegova ne može izbrisati.“ 

 

Samson se prevario povodom svoje snage 

Sadaonsediu Dalidinom „frizerskom salonu“ i ona pokušava da sazna tajnu njegove snage. On se igra s njom, govoreći joj laži (veži me sirovim užadima, uvijmi kosuu lokne). Zapazite kako se približava istini. Ðavo samo pokušava da nas natera da napravimo male korake u njegovom pravcu. Konačno, on popušta i govori joj istinu. On krši i poslednji deo svog Nazirejskog zaveta. Sada je kasno, prešao je tačku posle koje nema povratka.

 

Evo i najtužnijeg stiha. 

16,20: „Jer ne znaše da je Gospod odstupio od njega.“ Izgubio je svoju snagu a da to nije ni znao. Neki ni ne znaju koliko su postali hladni i koliko su se daleko udaljili od Boga. Velika pouka u ovom izveštaju je da bi Bog radije oprostio nego osudio. Duž puta Samson je grešio, mogao je da se pokaje i obnovi, ali on je nastavio putem greha. 

Greh vezuje, greh oslepljuje, zatim vas greh polako troši. 

Ali Bog bi radije oprostio nego što bi osudio. Ako to iskreno želimo, iz tragedije može da nastane velika pobeda, mnoštvo može da bude spašeno ako poslušamo Božju volju i Bog može da izvojuje veliku pobedu. 

16,28.30: „Tada Samson zavapi ka Gospodu i reče: Gospode, Gospode! Opomeni me se, molim te, i ukrepi me, molim te, samo sada, o Bože! Da se osvetim jedanput Filistejima za oba oka svoja… I naleže jako, i pade kuća na knezove i na sav narod koji beše u njoj.“ 

 

IZDVAJAMO:

Deset principa molitve

Kada vlada tama

Izgrađivanje pobožnog doma

Kako reagujemo na kritike?

Kada se Bog ne može objasniti